2012. január 4., szerda

Barramundi, afrikai harcsa és süllő

Serpenyős, bőrén sütött barramundifilé sonkába tekert, sült zöldspárgával, Béarni  mártással  






Hozzávalók:
  • 15 dkg-os barramundifilé
  • 12 dkg zöldspárga
  • 5 dkg sonka
  • 3 szem feketebors
  • 1 kanál fehérborecet
  • 1 citrom
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dkg madársaláta
  • 0,2 dkg aprított tárkony


Elkészítés:
  1. A mártáshoz serpenyőt hevítünk, s a fehérborecetet, a feketeborsot és kevés vizet összeforralunk, majd leszűrjük. 
  2. Lábosban vizet forralunk, fölé teszünk egy fém keverőedényt, beleöntjük a beforralt levet, belefacsarjuk ½ citrom levét, hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vízgőz felett lassú forrásban kevergetjük, majd levesszük a gőzről.
  3. Belecsorgatjuk a vajat, ha szükséges, kevés vizet is adunk hozzá, és belekeverjük az aprított tárkonyt.
  4. A barramundifilét sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, kevés olajon 3-3 percig sütjük.
  5. A spárgát blansírozzuk, majd sonkába tekerjük, a kévéket olívaolajjal megkenjük, majd sütőben 3-4 percig sütjük.
  6. Tálaláskor a filé mellé tesszük a spárgát, és mellé adagoljuk a mártást.

Afrikai harcsa nyárson sütve joghurtos-korianderes édesköménysalátával, grillezett édesköménnyel



Hozzávalók:

  • 16 dkg-os afrikaiharcsa-filé
  • 1 db édeskömény
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1 db lime
  • 2 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi őrölt koriandermag
  • só, fehérbors
  • olívaolaj
Elkészítés:

  1. A harcsafilé vastag részéből vágjunk ujjnyi csíkokat, a fokhagymát préseljük össze, tegyük keverőtálba, adjunk hozzá olívaolajat, fél lime levét, sót, őrölt fehérborsot.
  2. A filéket forgassuk meg a pácban, majd tegyük hűtőbe fél órára.
  3. Az édeskömény középső részéből vágjunk hosszában 1 cm széles szeleteket, s tegyük félre.
  4. A többi részéből vágjunk vékony szeleteket, tegyük keverőtálba, adjunk hozzá joghurtot, koriandert, a lime reszelt héját, keverjük össze, és tegyük hűtőbe.
  5. A harcsacsíkokat húzzuk nyársra rétegesen a kockára vágott paprikával és a másfél centisre vágott hagymakarikákkal.
  6. Forró serpenyőben, kevés olajon süssük mindkét oldalát ropogósra, majd tegyük félre.
  7. Ugyanabban a serpenyőben kevés olajon süssük meg az édesköményszelet mindkét oldalát.
  8. Tálaláskor a joghurtos salátára helyezzük a nyársakat, s mellé a grillezett édesköményt.  

Grillezett süllőfilé gnocchival, bakonyi mártással, vajon párolt cukorborsóval



Hozzávalók:

  • 16 dkg-os süllőfilé
  • 20 dkg burgonya
  • 12 dkg liszt
  • petrezselyem
  • 10 dkg  gomba
  • 1/2 db zöldpaprika
  • 1/2 szem paradicsom
  • ½ fej vöröshagyma
  • ½ liter tej
  • 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
  • 1-2 csipet szárított kakukkfű
  • só, őrölt bors
  • 1dl tejföl
  • 1 tojás, vaj
  • olívaolaj
Elkészítés:

  1. A megtisztított gombát nem túl vékonyan felszeleteljük.
  2. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.
  4. Felhevített serpenyőben, kevés olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, elkeverjük a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és a gombát, megszórjuk a kakukkfűvel, ízlés szerint borssal, majd fedő alatt 10-12 percig pároljuk, végül tejföllel sűrítjük.
  5. A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és összegyúrjuk a meglangyosított tejjel, liszttel, tojással és sóval.
  6. A tésztát hüvelykujjnyi vastagságúra sodorjuk, hengeres rudakká, melyeket 1-1 cm hosszú darabkákra vágunk.
  7. Serpenyőben vajat hevítünk, majd belepakoljuk a gnocchikat, s mindkét oldalukat pár perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. A cukorborsót a már ismert módon blansírozzuk (forró víz, jeges víz), majd serpenyőben, kevés vajon megforgatjuk.
  9. A süllőfilét serpenyőben, kevés olívaolajon 3-3 percen át sütjük mindkét oldalán.
  10. Tálaláskor a halfilé mellé helyezzük a gombamártást és a gnocchi-cukorborsó halmot.

2 megjegyzés:

oceancowboy írta...

Szolgálati közlemény:

Kedves G!

Mielőtt esetleg, megint plágiummal esetleg plagizálással vádolsz meg kijelentem, hogy az ételeket én készitettem el, az én alapanyagaimból, és a képek szellemi tulajdona többek között engem is illet.

Üdvözlettel: Péter

Gabah írta...

Szépek a képek, gusztusos a tálalás, a receptek is szuperek, egyszóval nagyszerű a bejegyzés! Woow! Még sok ilyet!