2011. április 11., hétfő

Érdes lepényhal sütve citromos vajban párolt újhagymával, héjában főtt újburgonyával, vegyes salátával.


Érdes lepényhal

A  doveri nyelvhal, azaz a dover sole a laposhalak királynője. Izletes, izgalmas, fenséges, igazi kulináris csemege, hiszen a halhús nagyszerű izvilágú csodálatos zamatú és elképpesztően nagyszeű struktúrájú. A nyelvhal húsának állományát apró kicsi és könnyed húspelyhek alkotják, mégis egy egészet, egy tartalmas szerkezetet képez. Selymes és halványan emlékeztet a zamatos körte friss illatára és az ize enyhén vajas és édeskés. Az izbomba a húsra harapáskor szinte felrobban a szánkban és szétszórja odabent a csodálatos izeket melyet sokáig érzünk. A doveri nyelvhal ize pikáns, tiszta mély és határozott és kissé sós izvilága nem hasonlit semmire.Csak három baj van vele. Drága. Nagyon drága. Nagyon-nagyon drága. És a negyedik, ha valaki pénztárcája mégis elég vastag ahhoz hogy megvegye a doveri nyelvhalat, akkor is  egy kis problémával,  még szembe kell néznie. Mégpedig a beszerzéssel. Ezért nem is foglalkozom vele.Nem irok róla postot, nem töltöm vele az időt, inkább a távoli rokonához az érdes lepényhalhoz fordulok, lásd a képen.


Nos most nem mondtam igazat. Miért? Azért mert nem rokonok, hiszen a két hal között csak egy azaz egy hasonlóság van. Az alakjuk. Két különböző család, két különböző hal. Mint a pisztráng és a lazac. Bár mindketten a lazacfélék családjába tartoznak körülbelül ennyi a hasonlóság e két nemes hal között. Mig a nyelvhal a  Solea Solea a nyelvhalak nem éppen nagy családjának jeles képviselője addig az érdes lepényhal a lepényhalak sokkal nagyobb családjának prominens személyisége. Testvérei a sima lepényhal (plaice) a kisfejű lepényhal ( lemon sole) és bármennyire is hihetetlen a (halibut) azaz az óriás laposhal is közelebb áll hozzá mint a dover sole azaz a királynő. Hopp most megfogtalak Péter.. Hiszen azt irtad lemon sole. Sole. Tehát mégis ott a rokoni vérvonal a dover sole és a lemon sole között. Nem sajnos nem fogtál meg, hiszen bár az utónév azonos mégsem azonos a két család. A lemon sole nevének eredetét máig titok övezi hogy miért hivják sole-nak. Mert ő nem az. A lemon név is érdekes hiszen semmi nincs benne ami miatt citromra gondolnánk, hacsak nem az hogy citrom levet facsarunk rá. A lemon sole latin neve a  Microstomus Kitt már közelebb áll a valósághoz hiszen a Microstomus a holt nyelven azt jelenti kicsi szájú.
Na akkor ennyi laposhalas mix után térjünk vissza mai postunk főszereplőjéhez az érdes lepényhalhoz.  A lepényhal ize tiszta, kellemesen pikáns, nem feltűnő, viszont zamatos, selymes egy cseppnyi fűszeres iz árnyalattal. A hús állaga nem száraz, és nem is lédús, a kis rövid izomrostokból álló halhústól a szerény tisztaságot és az egyszerűséget kapjuk, ezért válasszuk az érdes lepényhalból készült ételeket egy egyszerű pillanatunkban. És akkor a recept:


Előkészitési idő:             30 perc
Elkészitési idő :              10perc
Adag                  :             1 fő részére
Alapanyag tipusa :         Érdes lepényhal
Hőkezelési eljárás:         Serpenyőben sütés
Ételsor :                           Főétel                       


Hozzávalók:                                    Konyhatechnológia:         
............................              ..........................................................

1 340-450g Érdes lepényhal
2 Citrom
50g Újhagyma
100ml Fehérbor
50g Rucola salátalevél
50g Madársalátalevél
4 Koktélparadicsom
50g Vaj
Tengeri só
Fekete bors frissen őrőlve
Oliva olaj



1.Tedd a vajat egy nagy serpenyőbe, és közepes hőfokra forrósitsd elő. Reszeld bele 1 citrom héját és facsard bele egy citrom levét és forrald össze.
2. Tedd bele a lepényhalat a sötét bőrös részével felfelé és párold a vajban 2 percig  majd facsard rá a másik citrom  felének levét, öntsd bele a fehérbort és párold további 2 percig őket együtt. Végül tedd a serpenyőt 180 C-ra előforrósitott sütőbe és süsd további 4-5  percig.
3. Főzd meg az újburgonyákat héjában enyhén sós vizben .
4. Vágd fel az újhagymákat de csak a fehér részét használd. Forrósits kevés vajat majd párold meg a hagymákat, önts kevés fehérbort  és a megmaradt fél citrom levét a hagymára és forrald össze és vedd le a tűzről.
4. Keverd össze a madársalátát és a rucola salátát és a félbevágott koktélparadicsomokat  egy tálban, majd önts rá kevés olivaolajat és keverd össze.
5. Tálaláskor használj egy nagyobb tányért melyre fektesd a lepényhalat tedd mellé a főtt burgonyát és a vegyes salátát. Kanalazz a tetefére a fehérboros hagyma raguból.


CHEF JEGYZET : Figyelj a sütési idő hosszára,tapasztalatból mondom, hogy nincs több időre szükség hiszen a kisméretű  lepényhalak nagyon rövid ideig tartó hőkezelést igényelnek..
MIVEL LEHET HELYETTESITENI? : sima lepényhal, doveri nyelvhal,
BORAJÁNLÓ: Chateau Vincent Extra Brut
Szinte 100%-ban Chardonnayból készül, mely szőlőt a leggondosabb módon termesztettük, mérsékelt mennyiségben terheltük és kiváló minőségben szüreteltük. Emiatt az alapbor önmagában is finom, élvezhető, fajtára jellemző illatú. Az erjesztés és érlelés után ez a pezsgő nem részesül expedíciós likőrözésbe, hanem úgy kerül a forgalomba ahogy megszületett, abszolút szárazon. Ezért ezt az igen száraz pezsgőt kedvelő gourmandoknak ajánljuk.

Peace and good eat.

Szereted a lepényhalat?

Nincsenek megjegyzések: