2011. március 29., kedd

Hekk,tőkehal,csacsihal, tengeri csuka..............avagy, a tévedések vigjátéka.

Kor:             1591

Szerző:        William Shakespeare
Cím:             Tévedések vígjátéka
Helyszín:      Ephesus városa
Szereplők:    Antipholus Ephesus városából,
Antipholus:   Syracusa városából
Dromio:        Ephesus városából,
Dromio:        Syracusa városából
Történet:      Szerepcserék és alakvesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó Shakespeare darab.



Kor:              2011

Szerző:         Az élet
Cím:             Tévedések vígjátéka
Helyszín:      Magyarország
Szereplők :   Hekk, balatoni, hekk, Csacsihal, Tőkehal,
Történet:      Szerepcserék és alakvesztések lehetőségeit fergeteges dramaturgiával kidolgozó az Élet által irt  történet.

Tévedések, félreértések és elértések vígjátéka avagy egy világméretű bohózat mely jobb mint egy Gálvölgyi show, a főszerepben nem áll más mint, a Hekk és engedjétek meg hogy bemutathassam őkelmét nektek.

ELŐKÉSZÜLETBEN: HOMÁR VARÁZSLAT

Bár az eredeti elképzelésem az volt hogy követem a saját magam által, felállított irányt és a beharangozóban már közzétett posztokkal folytatom írásaimat, most mégis meg kellett hogy változtassam az elhatározásomat. Az eredetileg posztolni szándékozott homár cikk helyett, egy sokkal egyszerűbb tengeri élőlénnyel folytatom a bejegyzéseimet, mely bár kicsi, akkora a zavar, a köd és a félreértések körülötte.A halunk neve hekk.
Tudom-tudom ez már egy lerágott csont ( akarom mondani szálka), gondoljátok most sokan, hiszen ezzel a kis vadásszal már nagyon sokan foglalkoztak, több kevesebb sikerrel. Valakinek már a könyökén jön ki és tud mindent halunkról, ismét mások még mindig úgy mennek be a halashoz, hogy kérek egy kiló balatoni hekk-et, ahogyan ezt olvastam a malackarajon. Tehát még mindig,valamilyen misztikus és homályos köd lengi körüll a halunkat, és ezért engedjétek meg hogy beálljak a sorba és hozzátegyem a közöshöz, saját szerény kis tudásomat, megpróbálva ezzel kicsit letisztítani a képet. 

Az első nagy tévedés: 
a hekk nem édesvízi hal, főleg nem hazai. Az első nagy hekk szálitmányok valamikor a 80-as években érkeztek magyarországra. Akkoriban a halászatunk, a hazai haltenyésztésünk, kiemelkedően minőségi volt, ami azt eredményezte hogy az akkori KGST országok lakói, köztük a nagy testvérrel igencsak megszerették a jófajta, minőségi magyar édesvízi halakat. Mivel a halaink, magas minőségi követelményekkel rendelkező áruk voltak, néhány akkori vezető elhatározta, hogy ilyen minőségi terméket nem szabad itthon elpazarolni. Ezért a haltermelésünk jelentős része környező országok lakóinak asztalára került. Igen ám de magyar is szerette a halat és a megüresedett piacot pótolni kellett, ekkor jött a világmegválltó ötlet. Ha nincs halunk, hát vegyünk. Gyorsan körbenéztek, és elkezdték elárasztani a magyar felvevőpiacot, az olcsó tengeri hal szállítmányokkal, melynek neve European hake volt. Hülye egy név,a magyar ember számára kiejthetetlen, mondta ekkor újra az a néhány vezető, és egy gyors keresztelési ceremónia után, boldog keresztszülőknek mondhatták magukat hiszen megszületett a mi halunk azaz a hekk.

A második tévedés:
a hekk nem tőkehal. Húúúú erre most az a pár ember is felkapja a fejét aki eddig azt hitte hogy tud róla valamit. Nos megbízhattok bennem, ez a szakmám és tudok egy-két dolgot a halakról.
Nos én nem akarok belemenni, nagyon hogy a tőkehalak hány és milyen nemzetséggel, rendelkeznek, hiszen most nem hal biológiai előadáson vagyunk, és csak a gasztronómiai oldal érdekel minket, de fontosnak tartom azt hogy rálátásod legyen erre az apró kis különbségre.

Szóval vannak a tőkehalak, szám szerint 23-an és vannak a tőkehalszerűek.
Azt mondtam tőkehalszerűek.
Ezek  tőkehalszerűek közzé tartoznak a csacsihal fedőnév alatt futó tengeri csukák ( hake) nemzettség tagjai is melynek egyik jeles képviselője a hekk.

Amig a tőkehalak a Gadinae illetve Gadus nemzettség tagjai addiga hake ( nevezzük tengeri csukának ) a Merluciade csoporthoz tartozik.

Nem áll szándékomban felsorolni a tőkehalakat, egyrészről mert ez a post nem róluk szól, másrészről nem akarom ezzel tölteni az időt, de ismét csak azt tudom mondani, ha szereted a halakat,  kell hogy legyen valamilyen basic információd róluk.

A 23 fajta tőkehalból magyarországi kereskedelmi forgalomban kapható általában 5 fajta.

1. Közönséges tőkehal          / cod /
2. Foltos tőkehal                  / haddock/
3. Sárga tőkehal                  / pollack/
4. Fekete tőkehal                / saithe vagy coley/
5. Vékonybajszú tőkehal      / whiting / 

A 18 fajta tengeri csukából magyarországi kereskedelmi forgalomban általában kapható  6 fajta, bár általában mindet hekk, tengeri haltörzs, vagy argentin haltörzs megtisztelő névvel cimkézik fel.

1. Hekk                              /european hake/
2. Hoki,vagy kékgránátos      / blue hake/
3. Ezüst csacsihal                / silver hake/
4. Argentin csacsihal            /argentin hake/
5. North pacific hake
6. Southern hake 

Ennyi előzmény után akkor jöjjön a mi kis hekkünk adatlapja:

Magyar név:                        Csacsihal
Angol név:                          European hake
Latin név:                           Merluccius Merluccius(Linnaeus, 1758)

Maximális mért tömeg:      15 kg
Átlagos tömeg:                1,2-1,6 kg
Maximális mért hossz:       1,4 m
Átlagos hossz:                 0,4-0,6 m


Környezet:             Sósvizi környezet 20-1050 méter mélységig.

Előfordulása:          Norvégiától a Földközi-tengerig, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Olaszország, Anglia, Írország.
                                                              
Leírása:                 Átlagosan 40-60 cm nagyságúra megnövő hal. Teste hosszúkás, feje nagy, szájban félelmetes tűszerű fogakkal. A test színe a szürkés barnától a szürkésfeketéig terjedhet. A szemei nagyok. A hát-, és farok alatti úszói hosszúak, a törzsön és a farok nyélen végighúzódik.

Biológiája:             A leggyakrabban a 70-400 méter mélységű vizekben érzi jól magát, de találkoztak már vele 1000 méter mélységben is. Hosszú életű, akár elérheti a 20 éves kort is, ekkor már a test közel 1,5 m és a súlya 15 kg is lehet. Nappal a mélyebb rétegekben tartózkodik, éjszaka azonban rajokban vadászva a felszín közeléig felúsznak. Szaporodása márciustól augusztusig tart elterjedési területtől függően. Apró szemű ikrája sok olajcseppet tartalmaz, ennek segítségével lebeg. Aktív ragadozó, tápláléka lehet a garnéláktól kezdve a kisebb méretű halakon keresztűl a puhatestűek, polipok, tintahalak, de a saját fiatalabb ivadékai is.

Kereskedelmi formája:     Előhűtött, nyers halfilé, szelet, egészhal, gyorsfagyasztott filé, egészhal.

Konyhatechnológia:   Sütve, sütőben grillen, roston, serpenyőben, olajsütőben.

Íz megállapítás:     A hekk húsának az íze egészen különleges, hiszen egy helyes elkészítési módszer után tudja megmutatni mire is képes igazán. Ha nemcsak, a már jól bevált paprikás lisztbe forgatott, bő olajban kisütött hekkben gondolkozunk, hanem egy kicsit elegánsabban nyúlunk a halhoz, olyan ízeket kaphatunk tőle, amiket nem is gondolnánk. Többféle elkészítési módszer, többfajta íz és illat. Ez „mi hekkünk”. Felfedezhetjük a ropogós sült burgonya illatát és ízét, a ropogósra sült bőrében, a meleg vanília édes aromáját, vagy a tejes kissé citromos ízt is. A hús íze egy egyszerű elkészítési módszerrel, tartalmas, de könnyű selymes, mégis határozott. Különlegesebb elkészítési módszer után az íz aromás, jellegzetes, elegáns és pikáns. Nagyszerűen és sokoldalúan elkészíthető hal, nem hiába az európai országok lakóinak egyik nagy kedvence.

Kalória tartalom:                  88 kcal/100g
Zsírtartalom:                        1,7 g/100g
Omega-3:                            


Érdekesség:           Az első európai hekk szállítmányok az 1980-as években érkeztek Magyarországra és hamar közkedvelté vált ez a faj. Számos néven ismert, mint pl. csacsihal, tengeri csuka. Az európai hekk közeli unokatestvére az afrikai hekk (Merluccius copusis). Mi magyarok bár tengerünk nincs, de nagy szerencsénkre a fehérhúsú halak egyik legfinomabbika került nálunk forgalomba, hiszen a hekk húsa az egyik legjobb állagú, legsokoldalúbban elkészíthető. Az európai hekknek van egy távoli unokatestvére is melynek a neve hoki azaz blue hake és kizárólag Új-Zéland vizeiben él. Lehet, hogy Új-Zéland messze van és lehet, hogy nem találkoztunk ezzel a hallal a halkereskedések hűtőpultjaiban mégis jól ismerjük és szeretjük. Hogy miért? Azért mert nap, mint nap fogyasztjuk, hiszen a gyermekeink kedvenc halas szendvicse, a „Filet of fish” kizárólag ebből a halból készül a McDonalds gyorséttermi lánc üzleteiben.

Amennyiben más egyéb halak neveivel kapcsolatban kérdéseid merülnek fel, akkor ne habozz mint a tenger hanem kattitnts ide és remélem sok hasznos információval leszel gazdagabb.

Nincsenek megjegyzések: